Home

Ensembles - duo Orgel / Harp

Concert voor Orgel en Harp

Ben Kramer en ik brengen samen een avondvullend concertprogramma voor orgel en harp, een wel zeer bijzondere en ongewone combinatie! Het is een feest om samen met Ben te concerteren :-).

Ben Kramer, organist - pianist - dirigent

Ben Kramer groeide bij wijze van spreken op tussen de orgelpijpen van de Gereformeerde Kerk te Boskoop. Zijn vader was er koster en zijn broer bouwde het orgel. De liefde voor de muziek is hem met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Toen hij nog maar amper bij de pedalen kon speelde hij al op het orgel in zijn vaders kerk. Vaak ging hij samen met zijn broer achter op de brommer naar orgels die gestemd moesten worden. Hierdoor heeft Ben ongemerkt een heel goed gehoor gekregen voor de details van het kerkorgel. Inmiddels is Ben Kramer een bekend organist en koordirigent in de regio.

Op het Rotterdams Conservatorium heeft Ben Kramerde studies orgel en piano voltooid bij André Verwoerd en Arie Keijzer en theorie bij Adriaan C. Schuurman. Tevens sloot hij met succes de studie theaterorgel af aan het Hilversums Conservatorium. Ben is als organist verbonden aan de Gereformeerde Kerk te Boskoop, alwaar hij op het orgel van zijn broer Louis J. Kramer speelt. Hij verzorgt veelvuldig de orgel- orgelen pianobegeleiding bij kooruitvoeringen, alsmede CD-opnamen in de regio. Ook werkt Ben al jarenlang mee aan Bevrijdingsconcerten in Boskoop en begeleidt hij De Gouwe Stem o.l.v. Martin Mans. Naast docent van een uitgebreide piano- en orgelschool en een lagere school is Ben Kramer dirigent van het Interkerkelijk Gospelkoor 'El Jakim' in Zevenhuizen. Verder schrijft hij veel bewerkingen voor vierstemmig koor en solo-instrumenten. Een aantal optredens hebben plaatsgevonden bij het programma 'Nederland Zingt' van de Evangelische Omroep.

Het Duo

orgelBen en ik kennen elkaar al heel lang: Ben was mijn muziekleraar op de lagere school, de Ichthus School in Boskoop. Toen ik 20 was gaven Ben en ik ons eerste concert samen, in de Gereformeerde Kerk te Boskoop, en vanaf die tijd treden we met enige regelmaat samen op. Er is nauwelijks repertoire voor de combinatie orgel - harp, maar inmiddels heeft het nodige speurwerk een bijzonder en boeiend concertprogramma opgeleverd!

orgel

Tijdens een concert te Swifterbant

De volgende werken kunnen worden geprogrammeerd:


Bach - Three Duets: Menuet I, Menuet II, Polonaise
Banshchikov - Sonata (1987)
Be thou my vision
Bertram - L' Infinito, Sonate für Harfe und Orgel (1996)
Blanco - Concierto de dos Organos o dos Arpas
Come, thou fount of every blessing
Daquin - Noel
Franck - Prélude, Fugue et Variation Op. 18
Grandjany - Aria in Classic Style
Händel - Concert voor harp en orgel in Bes-gr.t.
Händel - Suite HWV 446
Holy - Legende Op. 32
Kienzl - Abendsang Op. 53 no. 1Lucchinetti - Sonate D-Dur
Milligan - Vox Coelestis
Mozart (arr. Salzedo/Owens) - Andantino uit het Concert voor harp en fluit KV 299
Nijman - Fantasie over Een vaste burcht en Lof zij de Heer (1998)
Pinkham - Diversions
Richter - Intermezzo on 'Crimond'
Saint-Saëns - Rhapsodie # 3 on a Breton Melody
Schlee - Ein Psalm Davids Op. 49
Soler - Concierto II in a-mineur- White - Suite for harp and organ
Wood - Christmas Album

Veruit de meeste van deze werken zijn origineel
geschreven voor de combinatie orgel en harp.

Uiteraard zullen beide instrumenten ook solistisch ten gehore worden gebracht!